SØRVAERGJESTEHUS

Storfiskens rike

Fisket

Posted on 06 jan 2014 Kommentarer inaktiverade för Fisket

Havsfiske på Söröya

Välkommen till Storfiskens rike

Det är inte för inte Söröya kallas för Storfiskens Rike , åtskilliga sportfiskare som varit på Söröya har med sig minnen hem som satt djupa spår i själen . Det är få ställen där man har goda chanser att fånga stora fiskar av skilda arter som har världsrekord potential.
Uer på över 9 Kg. Lubb på runt 18 Kg . Torsk på över 47 Kg.

Hälleflundror, ja denna mytomspunna fisk. Det finns ganska gott om hälleflundra vågar jag påstå och är du på rätt plats och tidpunkt så är chanserna väldigt goda att få stifta bekantskap med denna havets drottning. Minimimått på Hälleflundra är 80 cm och den ska ovillkorligen sättas tillbaka. Om man nu väljer att ta vara på en hälleflundra som matfisk välj då gärna en som är kortare än 130 cm vilket är den bästa matfisken. För att bevara beståndet så sätt gärna tillbaka större hälleflundror så de får en chans att leka och vi kan bevara det fina bestånd som vi har här utanför ön. Ta aldrig upp dom stora hälleflundrorna i båten utan säkra dom utanför och mät och fotografera dem i vattnet.
På så sätt skonar man hälleflundrans slemskikt

Torsk , ja jag tror inte någon säger emot när jag påstår att Söröya är nog världens bästa plats för stor torsk. Under skreifisket i mars och april månad då har du stora chanser att fånga din drömfisk här. Jag har ju ingen komplett statistik men under 2016 har det kommit upp minst 67 torskar över den magiska vikten 30 kg. Dessutom har har man fångat tre torskar över 40 kg!! Under skreifisket då det fångas ofantliga mängder med fisk då det gäller att lyssna på vad som sägs på vårat välkomstmöte. Då ger vi råd på hur man bäst hanterar skreien (torsken) så att man kan återutsätta på bästa sätt. Man skall också veta att denna perioden kan det blåsa en hel del då finns ofta möjlighet till landnära fiske eller så kan pimpelfiska på någon av sjöarna efter öring/röding. Det har även visat sig att hälleflundran är väldigt aktiv under skreisäsongen något som uppmärksammas under dom sista åren. Och de har ibland fångats mycket nära hamnen med gångtider på max 5-10 minuter.
När skreisäsongen är över och vi kommer in i Maj månad. Då blir det ett blandfiske efter många arter såsom havskatt, hälleflundra, uer, rödspätta, sandskädda, kolja, torsk m.m Och detta blandfisket håller i sig under sommaren. Lite senare på säsongen börjar sejen komma igång och då tas sejar mellan 12-15 kg under 2015 togs en på respektingivande 19 Kg. Vissa år frekventeras havet av stora mängder makrill som verkar komma med ett varmare ytvatten, och då kan man få se valar som frossar i dessa stora stim.
Fläckig havskatt, marulk, olika rockor och andra djuphavs levande arter fångas under säsongen. Yrkesfiskarna säger att i vissa områden runt ön så förstörs deras redskap av håkäring. Så varför inte göra en djuphavssatsning ett par fina dagar? Utan tvekan går det att skriva mycket mer om fisket utanför Söröya men detta räcker så länge. Man skall också veta att det finns över 900 vattendrag på Söröya md öring och/eller röding, så plocka gärna med utrustning även för detta fiske. Det kan ju blåsa en dag och då kan det bli en fin dag på fjället i stället.

Båtarna

Torskarnas rike

Skreifiske

Simma med fångsten

Båtarna – säkerhet – hamnen

Vi har till 2017 beställt 23,5 fots Arronetbåtar med 150Hk Honda motorer på. Dessa är utrustade med bästa elektronik från GARMIN .Tänk på att hålla båtarna rena och fräscha, använd spannen i båten och slå i vatten lite då och då för att hålla båten fräsch. Vi kommer även att ha tillgång till en högtryckstvätt på flytbryggan använd den så mycket ni vill. Båtarna SKALL vara städade och fulltankade vid avlämnandet. Det finns en rensplats som är ligger i anslutning till vårat frysrum där det finns gott om plats för alla storfångster. I samband med dessa faciliteter ligger även torkrummet där man lämnar sina flytoveraller och där man även kan ställa sina spön m.m. Vi kommer även att ha frigolit lådor att sälja som ni kan transportera hem er fångst i .

Vår fiskeshop

Hos oss finns en fiskeshop då du  kan köpa det som behövs för fisket på Söröya. Vår samarbetspartner när det gäller detta blir främst NORMARK som har allt som behövs för ett fantastiskt fiske utanför SÖRÖYA .
Det går även att hyra flytoveraller och fiskeutrustning.
Priser:
Hyra spö och rulle 500:-/vecka
Flytoverall 400:-/vecka